Der er et bestyrelsesmedlem i Vestegnen-lokalafdelingen af Danmarks største fagforening 3F.
Der er en faglig sekretær i 3F i Holbæk-Odsherred, som samtidig er næstformand for Socialdemokratiets lokalafdeling i Tornved-Jernløse.
Og der er en fagchef i Danmarks næststørste fagforbund HK, der også er kredsformand i Socialdemokratiet i Odense Øst.
Det er blot tre af eksemplerne på, hvordan de danske fagforeninger og Socialdemokratiet er rigt repræsenteret i Tryghedsgruppens øverste myndighed, det 70 personer store repræsentantskab.
Ifølge en opgørelse, Fundats har foretaget (se tabellen i bunden af denne artikel), er der efter det netop afsluttede valg til repræsentantskabet i Region Midtjylland nu i alt 15 personer indvalgt i repræsentantskabet, som har en aktuel eller tidligere tilknytning til fagbevægelsen, og flere af de 15 er også aktive i Socialdemokratiet.
Ud over de 15 er der fire personer i repræsentantskabet, som har en nuværende eller forhenværende politisk karriere for Socialdemokratiet. Det er blandt andre Ole Stavad, som sad i Folketinget i 27 år og var både skatte- og erhvervsminister i Poul Nyrup Rasmussens regeringer, og Heino Knudsen, der er regionsrådsformand for Socialdemokratiet i Region Sjælland.
Det betyder, at i alt 19 ud af de 70 repræsentantskabsmedlemmer, svarende til 27 procent, har tætte bånd til fagbevægelsen, især 3F, eller til Socialdemokratiet.
Det er da nok orkestreret i én eller anden grad af nogle af fagforeningerne
Jens Bigum – Formand, Tryghedsgruppens repræsentantskab
De 19 personer beslutter sammen med resten af repræsentantskabet blandt andet de overordnede strategier for Tryghedsgruppen og Trygfonden samt godkender størrelsen og temaerne for Trygfondens årlige uddelinger i størrelsesordenen 650 millioner kroner.
Derudover har Tryghedsgruppen som største aktionær i Tryg A/S også mulighed for at udøve indflydelse på aktiviteterne i forsikringsselskabet via de bestyrelsesmedlemmer, som repræsentantskabet, via bestyrelsen i Tryghedsgruppen, udpeger til Trygs bestyrelse.
Anbefalet i medlemsbladet ’3F Post’
Et af repræsentantskabsmedlemmerne med rødder i fagbevægelsen er Jørn E. E. Nielsen, der blev genvalgt ved dette års valg i Midtjylland. Han har siddet i repræsentantskabet siden 2013 og har derfor fulgt udviklingen allerede før, at Tryg A/S opkøbte Alka Forsikring, og Tryghedsgruppens medlemsantal dermed steg til cirka 1,3 millioner forsikringskunder.
”Alka er jo fagbevægelsens forsikring, og vi kan hvert år se, at der er flere fra fagbevægelsen, der stiller op. Alka er en stor del af Tryg-koncernen og derfor vil fagbevægelsen jo også ind at have indflydelse på, hvad der sker i Tryghedsgruppen,” siger Jørn E. E. Nielsen med henvisning til, at Alka indtil opkøbet i 2017 var ejet af netop fagbevægelsen.
Alka er jo fagbevægelsens forsikring, og vi kan hvert år se, at der er flere fra fagbevægelsen, der stiller op
Jørn E. E. Nielsen – fhv. medlem af Dansk Postforbunds Hovedbestyrelse, genvalgt repræsentantskabsmedlem i Region Midtjylland
Han mener dog ikke, at tendensen er koordineret fra toppen af fagbevægelsen.
”Jeg oplever, at det sker lokalt,” siger Jørn E. E. Nielsen, der som tidligere medlem af Dansk Postforbunds Hovedbestyrelse har forsikring gennem Tjenestemændenes Forsikring (TJM), der er storkunde i Tryg.
”Jeg har fået opbakning fra TJM, og som tidligere underviser kender jeg jo post-tillidsrepræsentanterne i hele Danmark,” fortæller Jørn E. E. Nielsen.
Hans Tryghedsgruppen-kandidatur er desuden blevet anbefalet internt i 3F af formanden for 3F Post, Dzevad Ramic, ligesom der har været annoncer for at stemme på Jørn E. E. Nielsen i 3F-fagbladet Postbladet. Derudover har han et stor privat netværk som frivillig i Ringkøbing.
Opfordret af folk i netværket
Et andet af repræsentantskabsmedlemmerne med direkte forbindelse til fagbevægelsen er 33-årige Jesper Skov, der blev nyvalgt ved valget i Region Midtjylland. Han arbejder som tømrer og er desuden næstformand for Tømrer- og Bygningssnedkernes Landsbrancheklub under 3F.
”Jeg blev opfordret af folk i mit netværk til at stille op i min region,” siger Jesper Skov og peger særligt på sin kollega Daniel Skovhus, der også er tømrer og bestyrelsesmedlem i 3F i Vestegnen. Daniel Skovhus er indvalgt i Tryghedsgruppens repræsentantskab i Region Hovedstaden.
Men bortset fra opfordringen til at stille op, er det ikke 3F eller fagbevægelsen, der er Jesper Skovs indgangsvinkel til arbejdet i Tryghedsgruppen, understreger han.
”Det er ikke sådan, at jeg har et bagland, der har nogle forventninger til mit arbejde. Faktisk kunne de faglige afdelinger ikke helt se, hvorfor der skulle lægges så mange kræfter i det. Det har for eksempel ikke været annonceret via medlemsmails i organisationen. Der har kun været nogle enkelte, der har sagt det videre til deres netværk, at jeg stillede op, men ellers har jeg mest bare gjort opmærksom på det via Facebook-opslag og den slags,” fortæller Jesper Skov.
Stærkt underrepræsenteret
Daniel Skovhus bekræfter, at han har opfordret Jesper Skov til at stille op, men mener heller ikke, at der er tale om en egentlig koordineret indsats i fagbevægelsen eller 3F. Han ser det derimod som en naturlig konsekvens af det mangfoldige vælgergrundlag blandt forsikringsselskabernes kunder.
”Men jeg synes, det er glædeligt, at der er flere faglærte og ufaglærte, som gør deres indflydelse gældende i de demokratiske processer rundt omkring i vores samfund. For vi er stærkt underrepræsenteret,” siger Daniel Skovhus og peger desuden på, at mange af de tillidsvalgte 3F’ere, der bliver valgt ind i Tryghedsgruppen, er almindelige mennesker med rigtigt arbejde ved siden af, ikke fuldtids organisationsfolk.
Jesper Skov ser som nyvalgt repræsentantskabsmedlem frem til at tage del i det lokale, uddelingspolitiske arbejde i regionen.
Det bliver interessant at se, hvilken vej Tryghedsgruppens strategi skal gå i fremtiden
Jesper Skov – 3F'er og nyvalgt repræsentantskabsmedlem, Tryghedsgruppen
”Det, jeg synes er spændende ved Tryghedsgruppen, er de midler, de uddeler, og den måde, de gør det på. Repræsentantskabet har en meget stor stemme i forhold til uddelingerne. Og der synes jeg, det er enormt vigtigt, at der også kommer nogle arbejdere med i repræsentantskabet, fordi vi kan bidrage med nogle andre erfaringer. Det bliver interessant at se, hvilken vej Tryghedsgruppens strategi skal gå i fremtiden,” siger Jesper Skov.
Opfordrer kolleger til at stille op
Fællestillidsrepræsentanten i Billund Lufthavn Henrik Puggaard blev for et år siden valgt ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab i Region Syddanmark. At Henrik Puggaard overhovedet stillede op, skyldtes en opfordring fra en tillidsmandskollega fra Sjælland, som han havde mødt på et kursus.
Henrik Puggaard lægger ikke skjul på, at han absolut genkender tendensen til, at stadig flere fagforeningsaktive folk søger at komme med i det filantropiske arbejde i Tryghedsgruppen. Og han gør selv, hvad han kan, for at sætte yderligere skub i tendensen.
”Grundlæggende er jeg superglad for, at der er mange 3F’ere, som vælger at organisere sig i de demokratiske processer i blandt andet Tryghedsgruppens repræsentantskab. Og det er klart, at i den forbindelse presser jeg også på, når jeg i mit bagland kan se, at der er nogle dygtige kolleger med potentiale til at bidrage. Så opfordrer jeg mine kolleger til at stille op. Og tillidsrepræsentanter på arbejdspladser har jo ofte et stort netværk og dermed mulighed for at tiltrække sig de stemmer, der er nødvendige for at blive valgt ind,” siger Henrik Puggaard.
Han tilføjer, at han ud over at opfordre kolleger til at stille op, også sagtens kan finde på at foreslå sine kolleger at stemme på én eller flere konkrete kandidater.
Jeg tror ikke, vi kommer til at sætte os på magten i Tryghedsgruppen og få en afgørende indflydelse – det kunne ellers være dejligt!
Henrik Puggaard – 3F'er og repræsentantskabsmedlem, Tryghedsgruppen
Selvom fagforeningerne er stærkt repræsenteret, vurderer han ikke, at det ligefrem kommer dertil, at de fagforeningsaktive på et tidspunkt er i overtal.
”Jeg tror ikke, vi kommer til at sætte os på magten i Tryghedsgruppen og få en afgørende indflydelse – det kunne ellers være dejligt! Men der er mange gode kandidater, og selvom jeg ikke deler politiske synspunkter med de borgerlige, tror jeg, det er sundt med et fint miks. Det er jo altid godt, når man kan udveksle synspunkter og blive klogere,” siger Henrik Puggaard.
Opmærksom på tendens
Formanden for repræsentantskabet i Tryghedsgruppen, Jens Bigum, understreger, at han allerede har noteret sig, at fagbevægelsen har gjort sit indtog.
Repræsentantskabet i Tryghedsgruppen
- Er samlet mindst to gange om året.
- Vælger Tryghedsgruppens bestyrelse.
- Beslutter de overordnede strategier for Tryghedsgruppen og Trygfonden.
- Godkender størrelsen og temaerne for Trygfondens uddelinger og almennyttige arbejde.
- Godkender Tryghedsgruppens regnskab og eventuelle vedtægtsændringer.
- Sidder i et regionalt råd og er med til at behandle regionale og lokale ansøgninger to gange årligt samt kan derudover indgå i særlige udvalg, f.eks. valgbestyrelsen.
- Får et fast honorar. Grundhonoraret er på 53.408 kr. årligt for repræsentantskabets formand og 37.536 kr. for de menige medlemmer. Derudover gives der et mødehonorar på 5.362 kr. for hvert møde.
- Medlemmerne kan højst genvælges tre gange og maksimalt sidde fire hele perioder i repræsentantskabet.
- Kilde: Tryghedsgruppen og Trygfondens hjemmeside.
”Det er en tendens, som vi er opmærksomme på og har drøftet, men jeg anser det ikke som et problem – ikke endnu. Det er klart, at hvis man forestiller sig, at hele fagbevægelsen rotter sig sammen, kan det måske blive et problem, eller hvis medlemmerne af repræsentantskabet, som kommer fra fagforeningerne, lige pludselig har en helt anden dagsorden. Det må vi i så fald tage til den tid,” siger Jens Bigum.
Ifølge Jens Bigum blev det for nogle år siden drøftet, om, som han siger, ”man kan gøre noget ved det”.
”Men det er svært at gå ind og regulere i en demokratisk proces. Det vil blive sindssygt svært, hvis man for eksempel skal til at lave kvoter for at sikre, at der i hver region både kommer selvstændige, lønmodtagere, folk fra fagbevægelsen, folk fra industrien og nogle fra landbruget ind i repræsentantskabet,” siger Jens Bigum.
Han mener, at det er helt naturligt, at fagbevægelsen, som ifølge Jens Bigum er ”gode til at organisere sådan noget”, også får mange valgt ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab.
”Ved det seneste valg i Region Midtjylland var der ikke så overvældende mange fra fagbevægelsen, der blev valgt ind, mens tendensen var mere udpræget ved valget sidste år i Region Syddanmark,” siger han.
Muligvis orkestreret
Ifølge Ida Sofie Jensen, der er bestyrelsesformand i Tryghedsgruppen og bestyrelsesmedlem i Tryg A/S, lægger Tryghedsgruppen vægt på et medlemsdemokrati, hvor alle medlemmer behandles lige og har samme muligheder for at stille op og stemme.
”De seneste valg har kun bekræftet, at der er en stor og bred interesse for at stille op til repræsentantskabet. Det sker i en proces, hvor vi blandt andet holder opstillingsmøder for alle kandidater, og valgmøder, hvor alle kandidater kan præsentere sig. Trygs tilkøb af Alka har alt andet lige givet en større andel af kunder – og dermed medlemmer i Tryghedsgruppen – med tilknytning til fagbevægelsen. I den forbindelse kan der naturligvis være individuelle forskelle på de enkelte kandidaters muligheder for at skaffe stemmer i kraft af for eksempel deres netværk eller organisationstilknytning,” siger Ida Sofie Jensen.
Hun tilføjer:
”Når det er sagt, er det vores erfaring, at det er en bred kreds af kandidater, der opnår valg, herunder også i vidt omfang kandidater uden tilknytning til for eksempel fagbevægelsen eller politiske partier.”
Også Jens Bigum peger på, at en række fagforeninger har forsikringsaftaler med Tryg eller Alka, og det betyder, at mange fagforeningsmedlemmer er kunder i Tryg eller Alka.
”Det gør det nemmere for de kandidater, der stiller op, at få stemmer, når der er valg til repræsentantskabet. Og det er jo den samme tendens, man også ser i andre demokratiske processer, for eksempel når der er valg til politik, at dem, som er dygtige til at organisere sig, ofte kommer langt,” siger Jens Bigum.
På spørgsmålet, om der ligger en orkestrering bag tendensen, eller om det er en tilfældighed, at 15 ud af de 70 medlemmer af
Tryghedsgruppens repræsentantskab har en aktuel eller tidligere tilknytning til fagbevægelsen, siger Jens Bigum:
Alt i alt synes jeg ikke, at det endnu er et problem
Jens Bigum – Formand, Tryghedsgruppens repræsentantskab
”Det er da nok orkestreret i én eller anden grad af nogle af fagforeningerne. Men jeg véd ikke, om man ligefrem sidder i en fagforenings hovedbestyrelse og diskuterer, hvor mange personer man kan få ind de forskellige steder. Spørgsmålet er jo derudover, hvad man som medlem af Tryghedsgruppens repræsentantskab reelt kan gøre, som tilgodeser den pågældende fagforening, for eksempel tømrerne? Så alt i alt synes jeg ikke, at det endnu er et problem,” fastslår Jens Bigum.
”Kedelig tendens”
Mere betænkelig ved tendensen er Marianne Kristensen, som er formand for Tryghedsgruppens regionsråd i Region Midtjylland. Hun har også bemærket, at der med tiden er blevet indvalgt flere repræsentanter med baggrund i fagbevægelsen, blandt andet ved årets valg i Midtjylland.
”Jeg synes ikke, at det før årets valg har været et problem i region Midt, og at det har kunnet ses på beslutningsprocesserne,” siger Marianne Kristensen, der selv er erhvervschef i Erhverv Skanderborg.
Jeg synes ikke, det skal være folk fra fagbevægelsen, der skal have særlig indflydelse på, hvordan pengene skal bruges
Marianne Kristensen – Formand for Tryghedsgruppen regionale råd i Midtjylland
”Men jeg synes, at vi gerne skulle have en stor diversitet i repræsentantskabet, sådan at vi også afspejler de medlemmer, der har en forsikring i Tryg. Derfor synes jeg, det er en kedelig tendens. Jeg synes ikke, det skal være folk fra fagbevægelsen, der skal have særlig indflydelse på, hvordan pengene skal bruges. Jeg synes vi skal afspejle de medlemmer, vi repræsenterer,” siger Marianne Kristensen og understreger, at det sådan set er ligegyldigt, hvilken gruppen der er tale om.
”Jeg synes ikke, der skal være et overtag af mennesker fra en bestemt gruppe. Nu ved dette valg i Region Midtjylland var der mange læger, der stillede op. Og de har en faglighed at komme med i forhold til nogle af Trygfondens projekter, men det skal jo heller ikke være et lægeforum,” siger Marianne Kristensen med reference til, at der blandt de 16 valgte kandidater i Midtjylland var en læge, en cheflæge, en paramediciner og en børnelæge.
Også Venstre er stærkt repræsenteret
Blandt det rekordstore felt på 51 kandidater, der stillede op til valget i januar-februar i år i Region Midtjylland, var også den 68-årige journalist og forfatter Kurt H. Jørgensen fra Herning. Modsat Marianne Kristensen lykkedes det ikke Kurt H. Jørgensen at opnå tilstrækkeligt med stemmer til at få sin tredje periode i repræsentantskabet.
”Jeg vil ikke lyde som en sur, gammel mand, der er bitter over ikke at være blevet valgt ind, for det er jeg bestemt ikke – jeg har haft 10 gode år i repræsentantskabet. Men jeg kan bekræfte, at der er en tendens til, at stadig flere folk, som er aktive i fagforeninger og i Socialdemokratiet, søger indflydelse i og bliver valgt ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab,” siger Kurt H. Jørgensen.
Han pointerer, at med til historien hører, at også Venstre traditionelt har været gode til at få indflydelse i blandt andet Tryghedsgruppens repræsentantskab.
Da jeg selv for 10 år siden blev valgt ind i repræsentantskabet, var der flere, der spurgte mig, om medlemskab af Venstre ligefrem var en betingelse for at sidde i repræsentantskabet
Kurt H. Jørgensen – afgående repræsentantskabsmedlem, Region Midtjylland
”Da jeg selv for 10 år siden blev valgt ind i repræsentantskabet, var der flere, der spurgte mig, om medlemskab af Venstre ligefrem var en betingelse for at sidde i repræsentantskabet. Så jeg synes, der tegner sig et billede af, at landets to store borgmesterpartier i kraft af deres medlemsskare og deres organisering har et fortrin, når der er valg til denne her type af demokratiske organer. De er gode til at mobilisere deres bagland, og det betyder, at nogle kandidater får en nemmere vej til at blive valgt ind end andre,” siger Kurt H. Jørgensen.
Ifølge Fundats’ opgørelse er der for tiden tre af de 70 repræsentantskabsmedlemmer, som har direkte bånd til Venstre: Medlem af Folketinget Kim Valentin, 1. viceborgmester i Syddjurs Kommune Claus Wistoft og tidligere Folketingsmedlem Fatma Øktem.
- Er det din opfattelse, at det er orkestreret af fagforeningerne, når folk med tillidshverv og andre former for tilknytning til fagbevægelsen stiller op til repræsentantskabsvalgene i blandt andet Tryghedsgruppen?
”Ja. Det er ikke noget, der bare sker af sig selv,” siger Kurt H. Jørgensen, der ikke ønsker at konkretisere den holdning yderligere, idet det kan bryde en fortrolighed, han har om interne forhold.
”Umiddelbart vil jeg ikke mene, at det er et problem for det filantropiske arbejde i Tryghedsgruppen, at en stigende del af repræsentantskabsmedlemmerne kommer med en fagforeningsbaggrund – og jeg mener heller ikke, man kan gøre noget for at forhindre det. Måden, man har skruet fordelingen af medlemmer i repræsentantskabet sammen i Tryghedsgruppen, afspejler befolkningens geografiske placering, men man kan ikke sikre sig mod, at der bliver en overrepræsentation af det ene eller det andet køn eller af bestemte politiske og religiøse tilhørsforhold,” mener Kurt H. Jørgensen.
Fundats har kontaktet 3F’s hovedkontor for at spørge, om der er tale om koordineret indsats for at få flere mennesker med baggrund i fagbevægelsen valgt ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab og i givet fald, hvad fagforeningen ønsker at opnå med magten. 3F er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.